Första spadtaget för Talga

Luleå Under måndagen togs det första spadtaget för bygget av Talgas batterianodfabrik på Luleå industripark på Hertsön.

I fabriken, som är Europas första i sitt slag, ska närmare 100 personer arbeta med att tillverka batterianoder av grafit som ska brytas i en blivande gruva utanför Vittangi.

I fabriken på Hertsön i Luleå planeras för en produktion på 19.500 ton anodmaterial per år. Det motsvarar mängden grafit som behövs för cirka 200.000 nya elbilar varje år. Investeringen beräknas till drygt tre miljarder kronor. Produktionen ska starta våren 2025.

Det australiska gruvbolaget Talgas grundare och koncernchef Mark Thompson talade vid eventet på Hertsöfältet:

- För tolv år sedan kunde vi välja varhelst i världen att lägga vår verksamhet. Vi valde att komma hit till norra Sverige.

Orsakerna till att man valde Luleå var dels att en av världens bästa fyndigheter av grafit finns i Vittangi, dels att man i Luleå har tillgång till grön el, en stor hamn och kompetensen hos ett universitet.

Vid det första spadtaget deltog också Talga AB:s ordförande Per-Erik Lindvall, arbetsmarknads- och integrationsminister Johan Persson, landshövding Lotta Finstorp och Luleås kommunalråd Carina Sammeli.

Huvudentreprenör för markarbetena som nu börjar är Luleågrundade Nyab som inleder arbetena omdelbart. Det innebär schaktning, fyllning, rörläggning och beläggningar för anläggningsinstallationer och byggande inom fastigheten.