Saab och Hitachi går in i Collab Composite

Piteå Saab och Hitachi Energy ansluter till Collab Composite för att locka kompositföretag och startups från hela Europa till Piteå för utvecklingsarbete inom fiberkompositer. 

Målet är att under 2024 ha startat fyra utvecklingsprojekt vid Piteå Science Park tillsammans med bolagen och andra samarbetspartners.

Collab Composite är ett samarbete mellan Arctic Business och Piteå Science Park som lanserades i april 2023. Syftet är att koppla samman internationell industri med startups inom fiberkomposit. Collab är skapad som en gemensam satsning av Piteå kommun, Sparbanken Nord och Region Norrbotten.

- Vi är stolta över att kunna presentera våra första industriella samarbetspartners till Collab Composite. Både Hitachi Energy och Saab utvecklar idag ledande produkter med hjälp av komposit och ser potentialen i att få tillgång till kompetens och innovationskraft genom Collab Composite. Samarbetet med de bägge bolagen är en milstolpe i arbetet med att attrahera kompetens, företag och investeringar till Piteå, säger Jens Lundström, vd på Arctic Business.

Hitachi Energy är etablerade i Piteå sedan 2018 och använder kompositmaterial för utveckling av produkter som krafttransformatorer och likströmsutrustning. För Saab är det intressant att utveckla kompositer som bland annat används i produktionen av flygplan som Gripen.

Arctic Business hjälper entreprenörer att utveckla idéer till växande affärer nationellt och internationellt. Man har verksamhet i Luleå, Piteå och Skellefteå. Verksamheten ägs av LTU Holding, Norrlandsfonden, Region Norrbotten, och kommunerna Luleå, Skellefteå och Piteå.