Överkalix förebild i Spanien

Överkalix Överkalix blev förebild vid internationell konferens i spanska Valencia.

Överkalix kommun deltog tillsammans med Energikontor Norr i en konferens inom Intereg Europe-projektet FEEL, Frugal Cities through Energy Efficiency and Low-tech Communities. Temat var "Övergången till den sparsamma staden", I projektet samverkar fyra europeiska energikontor med olika kommuner och regioner i Europa. Det handlar om sparsamma och enkla lösningar och samhällsengagemang för energieffektivisering. 

Överkalix kommuns arbete med sparsam energianvändning, vintercykling och klimatledarskap lyftes fram som goda exempel under konferensen, där deltagare från hela Europa hade samlats. 

- Det känns jätteroligt och hedrande. Vår kommun är med i energiomställningen till ett smart och fossilfritt samhälle. Genom projektet kan vi även engagera Överkalixborna och det tror jag är nyckeln till vår framgång, säger Niclas Hökfors, kommunalråd i Överkalix.

Isabella Katsimenis från Energikontor Norr är regional projektledare för projektet FEEL:

– Det är roligt att en Norrbottenskommun är med ute i Europa och tar hem lärande till vårt län. Vi vill att vår region ska leda energiomställningen i Europa och ser mycket positivt på den här typen av engagemang från kommunen.