Näringslivet i norr i bättre läge än i riket

Luleå Näringslivet i norr har det tufft, men är ändå i ett bättre läge än näringslivet i landet som helhet. Det visar senaste konjunkturbarometern från Norrlandsfonden.

- Hushållen är mindre drabbade här, och vi har ett näringsliv som i mindre utsträckning vänder sig mot hushållen, sa Petter Alapää, kreditchef på Norrlandsfonden, när han presenterade läget i Norrbotten.

Tillverkningsindustrin i Norrbotten hade ett bättre läge för ett par år sedan, vilket succesivt har försvagats. Orderstockarna är små och produktionsvolymen väntas gå ned. Förväntningarna på lönsamhet har också gått ner i de svar som ligger till grund för den så kallade konfidensindikatorn.

Kapacitetsutnyttjandet är fortfarande högt, 90 procent, vilket är högre än i riket och även i Norrland, utom Västernorrland. Bristen på arbetskraft är inte lika stor som för ett år sedan. Nu svarar fyra av tio av industriföretagen att att de har brist på arbetskraft. För ett år sedan var det i stort sett samtliga.

Värst är det i byggbranschen, där företagen tror på en hård tid framöver. Antalet anställda har minskat i en majoritet av byggföretagen och de är mycket pessimistiska inför framtiden när bostadsbyggandet har stannat av. Däremot fortsätter investeringar i industri och infrastruktur.

Ljusast är läget i de privata tjänstenäringarna, där det bara är något sämre än det normala. Men lönsamheten har försämrats de senaste åren, och man har låga förväntningar på utvecklingen av efterfrågan den närmaste framtiden.

Även i handeln i Norrbotten har lönsamheten försämrats. En majoritet av handlarna uppger att varulagren är för stora. Men man hyser en viss optimism och tror att försäljningen kommer att öka framöver.

Annons