Kaunis Iron byter Snells mot Tapojärvi

Pajala Kaunis Iron har sagt upp avtalet med Snells Entreprenad och efter upphandling tecknat nytt avtal med finska Tapojärvi om gruvservice.

Avtalet om gruvservice med lastning av malm och gråberg i Kaunisvaara är det största avtalet som Snells Entreprenad har och som en konsekvens av att företaget förlorar uppdraget varslar man nära 100 personer om uppsägning. Vilket är närmare hälften av företagets anställda.

Det svenska dotterbolaget Tapojärvi Sverige AB skriver i ett pressmeddelande att man ska anställa så många som möjligt från Pajala för att utföra den nya entreprenaden.

- Vi är glada över att starta ett nytt samarbete med Kaunis Iron. Personligen ligger Pajala mig varmt om hjärtat och vi kommer att stödja och vara en del av samhället på samma sätt som vi är på övriga verksamhetsorter, säger Mari Pilventö, verkställande direktör på Tapojärvi Sverige AB.

Det nya avtalet börjar gälla vid årsskiftet.

Tapojärvikoncernen grundades 1955 och är specialiserad på gruv- och fabrikstjänster. Man har verksamhet på elva orter i tre länder och har totalt 800 anställda. Tapojärvi Sverige AB grundades 2015 i Haparanda. I Sverige har man förutom i Pajala, också verksamhet i Koskullskulle i Gällivare.

Annons