Anders Sundström presenterade minnen från tre liv

Luleå Tre liv är titeln på Anders Sundströms memoarer som nyligen kommit ut. Under tisdagskvällen presenterade han boken på Kulturens hus i Luleå.

I boken skriver han om dramatiken bakom kulisserna under intressanta händelser i politiken och näringslivet. Som när han var med och räddade Boliden, och senare Swedbank under finanskrisen, och när han sparkades från ordförandeposten i Swedbank. Han skildrar spelet i politiken under regeringskriser och ministerutnämningar. Han tar upp misslyckandet med den S-märkta A-pressen.

Anders Sundströms tre liv har utspelats i politiken, i storföretag och banker, och som entreprenör. Hans platser i livet har varit Siknäs, Piteå och Stockholm.

Först blev han känd, både i Piteå och riket, som Sveriges yngsta kommunalråd, när han var 27 år. Den politiska karriären fortsatte som ordförande för Socialdemokraterna i Norrbotten, ledamot i VU, arbetsmarknadsminister, näringsminister och socialminister. Det senare ville han inte vara, och slutade efter 20 dagar. Var riksdagsledamot under två mandatperioder, medan han växlade in på en karriär i näringslivet.

Även i näringslivskarriären började han i Piteå, som vd för och senare styrelseordförande i Pitedalens Sparbank/Sparbanken Nord. Som styrelseledamot i Boliden var han med och räddade bolaget från konkurs  för drygt 20 år sedan. 2004 blev han koncernchef för Folksam och 2013 ordförande för Swedbank och KF/Coop.

Därefter vidtog det tredje livet, som entreprenör, rådgivare och styrelseproffs. Han har varit inblandad i de flesta större etableringar som gjorts i norr de senaste åren, framför allt Kaunis Iron där han är styrelseordförande efter att ha varit den som drog ihop finansieringen av gruvan som kom igång igen efter Northlands konkurs. Han har också varit inblandad i etableringarna av Northvolt och H2 Green Steel. "Entreprenörslivet där han har etablerat sig som "Mr Norrland", den som näringslivstoppar stämmer av med innan de investerar häruppe - och som själv investerar tillsammans med dem", skrev Svenska Dagbladet 2022.

Själv sa Anders Sundström vid presentationen av boken att detta är det bästa han vet:

- Att få jobba med etableringar, med både hjärta och hjärna inkopplade.

Han visar inga tecken på att vilja sluta med detta, så varför skriva sina memoarer nu?

- Bonniers frågade mig om jag ville skriva en bok om mina minnen. Jag träffade dem. Var tveksam men ändrade mig, säger Anders Sundström.

Men han ville inte skriva åt Bonniers, så istället vände han sig till journalisten Janne Sundling och Stenberg-Schentz Förlag. 

Annons