Debatt

Ett nej är ett nej, även för kollektivavtal

Debatt Ett nej är ett nej, även när det kommer till kollektivavtal, skriver Företagarnas regionchef Lars Lindberg i en debattartikel.

Den svenska modellen bygger på frivilliga avtal, och av det följer att det finns fler än ett sätt för ett företag att vara seriöst. Det är vad man faktiskt gör som spelar roll, inte om man har kollektivavtal eller inte.

Att kollektivavtalen är frivilliga är viktigt. Annars vore det lite som att någon skulle prata sig extremt väl över konceptet att få hem färdiga matkassar varje vecka, men inte nöja sig med att starkt rekommendera det eller erbjuda dig rabatt utan i stället hävda att det från och med nu är obligatoriskt att få hem de färdiga matkassarna med de färdiga recepten. Vill du hellre handla själv på Ica? Tyvärr inte möjligt längre. Beställa hem mat utan färdiga recept? Inte heller möjligt. 

Visst låter det orimligt? Människor är olika. Arbetstagare är olika. Företagare är olika. Möjligheten att välja är viktig. Låt det vara utgångspunkten för diskussionen.

Ett centralt inslag i demokratiska systemet är majoritetsbeslut, dvs att om flera är för ett förslag än de som är emot, vinner det förslag som har fått flest röster. Låt oss återvända till matkassen för att illustrera. En person vill väldigt gärna ha bananer i sin matkasse - fyra andra vill inte. De som vill ha bananer är alltså betydligt färre än de som inte vill ha bananer. Ändå skulle de enligt fackets modell för kollektivavtal kunna ge alla bananer eftersom de tycker att bananer är bäst.

Sverige är ju faktiskt inte en bananrepublik kanske du säger då? Nej, det är sant, men det betyder inte att vi inte har våra brister. Till exempel skulle man kunna önska att rätten att tacka nej till avtal respekterades.

Frågan är nu högaktuell i konflikten kring Tesla och deras motvilja mot att teckna kollektivavtal med IF Metall. Fackförbundet har inte en majoritet av arbetstagarna som medlemmar, och de har inte ett tillräckligt bra erbjudande om kollektivavtal som Tesla vill ha men de har i stället ett vapen - ett vapen som i Sverige i princip är oreglerat.

Vapnet i fråga är strejkvapnet. Det är nämligen tillåtet att strejka och det är tillåtet att be andra att göra detsamma i verksamheter som redan är bundna av avtal. Dessa redskap, strejkvapnet och sympatiåtgärdsvapnet, måste användas varsamt för att fungera i en demokrati. Vi får välja hur vi handlar mat, och vi borde så klart frivilligt få ingå eller inte ingå vilka avtal vi vill.  

Ett nej är ett nej, även när det kommer till kollektivavtal. Ibland är det inte svårare än så. Så vad väljer du att äta till helgen?

Lars Lindberg, regionchef Företagarna Norrbotten