Stora planer för Dundret

Gällivare Nu presenteras planer för utbyggnaden av Dundrets skidanläggning till en fjällby med plats för 5.000 gäster och aktiviteter året om.

Sedan Gällivare köpte skidanläggningen på Dundret 2019 har man planerat för en utveckling och investerat bland annat i ett nytt dagvattensystem. Nu presenterar det kommunägda Dundret Gällivare Fjällanläggning AB planerna för det nya Dundret.

- Äntligen ska vi driva igenom den satsning och de investeringar som Dundret och alla gällivarebor förtjänar, säger Tobias Larsson, verksamhetschef på Dundret Gällivare Fjällanläggning AB.

För att Dundret inte ska behöva subventioneras med kommunala skattemedel krävs att besöksantalet ökar till det dubbla jämfört med dagens 50.000 besökare om året. För att vara ekonomiskt hållbart på sikt krävs att antalet besökare når 217.000 om året, enligt bolagets kalkyler.

- För att det ska finnas ekonomi i att utveckla Dundret så måste vi göra det stort. Vi har räknat på det här och kommit fram till att vi ska kunna erbjuda minst 5.000 bäddar till 2032, säger Tobias Larsson. 

De 5.000 bäddarna ska enligt visionen fördelas över ett hotell med spa och ett antal bostadshus som tillsammans utgör en klassisk fjällby med tät bebyggelse, butiker, restauranger, slingrande bygator och ett torg som samlar hela byn. I planerna ingår aktiviteter som ska göra Dundret till en året runt-attraktion. Det ska också vara möjligt att arrangera stora internationella idrottsevenemang.

För att genomföra planerna samarbetar man med entreprenören Nowland, som har erfarenhet av att bygga svenska fjällbyar. Nowland har bland annat arbetat med fjällanläggningar i Tänndalen, Funäsdalen och Branäs. 

Planerna presenteras vid ett samrådsmöte under fredagen.

Annons