Minddig förbereder internationell expansion

Luleå Plattformen för att attrahera talang, Minddig som startade i Luleå för drygt ett år sedan, förbereder nu en expansion av plattformen till fler platser runt om i världen. Redan i år ska man starta i Vasa i Finland och Harstad i Norge.

- Vi siktar framför allt på ”gröna hotspots”. Vi definierar dem  som mellanstora städer i regioner med grön industri, eller potential för grön industri, och infrastruktur och där man kämpar med kompetensförsörjningen. Vi vill bygga kluster med företag inom grön energi och grön teknologi, säger Chana Svensson, som tillsammans med Markus Gustafsson grundade Minddig och lanserade en ny internationell rekryteringsportal i slutet av 2021.

Innan de lanserade Minddig arbetade de tillsammans i projektet T25, där flera stora bolag i norra Sverige samarbetar med Luleå tekniska universitet kring rekryteringar och kompetensförsörjning för att klara de stora satsningarna inom grön teknik och fossilfri produktion som pågår eller planeras i norr. Bolagen som var med i samarbetet från starten 2019 var LKAB, SSAB, Boliden, H2 Green Steel, Mobilaris, Skellefteå kraft, Vattenfall och Northvolt.

Poängen för företagen är att samarbeta och inte konkurrera vid rekrytering av nödvändig kompetens. Samarbetet skapar i sin tur ett cluster som bildar en attraktivare arbetsmarknad för människor med intresse för jobb inom den gröna industriomställningen. Minst lika viktigt som att underlätta storföretagens kompetensförsörjning är att skapa en arbetsmarknad med små och medelstora företag, som kan ge jobb åt medföljande familjemedlemmar. Och skapa attraktiva livsmiljöer.

- Små och medelstora företag är en kärnfråga om man vill skapa gröna kluster för en livskraftig och hållbar tillväxt. Det gäller att också behålla talangerna, säger Chana Svensson.

På ett drygt år har Minddig växt snabbt, från de åtta företagen i T25-gruppen till totalt 60 kontrakterade företag, varav 35 nu ligger på plattformen, åtta kommuner, och Region Norrbotten. Över 200.000 personer har visat intresse för jobben på plattformen och över 2.000 har registrerat sig där. Genom att ligga på plattformen har man chans till flera jobb om man inte får det första man sökt, via en funktion som kallas ”Talang-recirkulering”.

Under våren ska man lansera flera nya satsningar. En av dem är möjligheten att söka jobb som par, vänner eller i ett arbetslag. Om flera personer vill flytta till en ny plats i jakt på nya jobb tillsammans kan man söka jobben gemensamt i det kluster av företag som finns på plattformen.

Nu vill ägarna skala upp plattformen på internationell nivå.

- Nu är visionen 20-40 regioner till 2027, i gröna kluster med grön energi och grön teknologi, säger Chana Svensson.

Man siktar på platser över hela världen där det, som i norra Sverige, finns glesbebyggda regioner med industrier som vill utvecklas inom grön teknologi och där det finns ett stort behov av att attrahera rätt kompetens.

I dag har Minddig åtta anställda i Luleå och Örebro. Inom fem år räknar man med att växa till 150-200 anställda för att verka i 20-40 regioner runt om i världen.

Chana Svensson har en bakgrund som advokat och entreprenör i USA. Markus Gustafsson är en svensk entreprenör, som var partner och vd för kommunikationsbyrån Prime.