Jutos bygger upp råvaruorganisation

Pajala Jutos Timber rekryterar Björn Winsa som råvaruchef för att bygga upp en råvaruorganisation för att hävda sig i den hårdnande kampen om skogsråvara i Tornedalen.

Björn Winsa är bördig från Tärendö och utbildad jägmästare. Han har tidigare arbetat hos Norra Skogsägarna, ansvarat för koordinering av biobränslen och utvecklingsfrågor hos Sveaskog och varit affärschef hos Billerud med ansvar för råvaror till Karlsborgsverken utanför Kalix.

- Det känns väldigt roligt och viktigt att vi får med oss Björn på vår tillväxtresa. Hans bakgrund och gedigna erfarenhet inom branschen passar perfekt in med uppstarten av vår råvaruorganisation. Det är en klar fördel att han redan kan branschen och har ett nätverk. Björn blir en perfekt kugge i det maskineriet, säger Anette Jönsson, vd på Jutos Timber.

Sedan Sveaskog beslutat att minska avverkningen med nära hälften har konkurrensen om skogsråvaran ökat kraftigt i Tornedalen där också finsk skogsindustri köper virke.

- Jag är väl medveten om att det blir en tuff konkurrens när vi ska köpa virke till Jutos två sågverk. Men vi kommer att ha trumf på hand med vår lokala närvaro och korta transporter, säger Björn Winsa till Haparandabladet.

Jutos Timber är ett familjeägt företag med produktion av sågade och hyvlade trävaror i sina anläggningar i Teurajärvi och Tärendö i Pajala kommun. Företaget har 55 anställda och omsätter cirka 450 miljoner kronor.