Gödselfabrik får markanvisning

Luleå Green Wolverine AB, dotterbolag till spanska Grupo Fertiberia, förslås få markanvisning för att bygga en anläggning för produktion av grön ammoniak och grön konstgödsel på Luleå industripark.

Anläggningen, en beräknad investering på cirka 20 miljarder kronor, ska byggas på ett 40 hektar stort område på Hertsöfältet. Bygget av fabriken ska påbörjas under 2024 och produktionen ska vara igång i slutet på 2027 eller början på 2028.

Vätgasen som behövs ska produceras i en fabrik som ska byggas i Norra Svartbyn i Boden och transporteras i rörledning till fabriken i Luleå. I slutet av förra året bildades bolaget Green Wolverine AB i Boden, dotterbolag till Fertiberia Sverige AB, som ingår i Grupo Fertiberia.

Fertiberia är en av Europas största producenter av konstgödsel. Man har totalt 13 fabriker i Spanien, Portugal och Frankrike.

På måndag ska kommunstyrelsens arbetsutskott ta ställning till markanvisningen för gödselfabriken. Vid samma sammanträde ska man också ta ställning till en markanvisning för Duroc Rail AB som vill flytta sin verksamhet från lokaler hos SSAB till egna lokaler på Hertsöfältet inom Luleå industripark.

Annons