H2 Green Steel i miljardavtal med Thyssenkrupp

Boden H2 Green Steel har ett nytt mångmiljardavtal med tyska Thyssenkrupp Nucera om att bygga en av världens största elektrolysanläggningar i Boden.

Den nya elektrolysanläggningen ska vara igång i slutet av 2025 och blir en av världens största, enligt H2 Green Steel kanske den allra största, gröna vätgasproduktionsanläggningen i världen. Enligt avtalet säkras en kapacitet på mer än 700 megawatt. Eftersom vätgasen ska användas på plats, som insatsvara i det nya stålverket, får man en relativt stor verkningsgrad i och med att man slipper transportera vätgasen.

- Elektrolysanläggningen i Boden kommer att vara många gånger större än de flesta elektrolysanläggningar som finns idag. Att kombinera vår egen starka tekniska expertis med den hos en erfaren elektrolyseleverantör som Thyssenkrupp Nucera ger oss en stor fördel i den växande gröna vätgasekonomin, säger Maria Persson Gulda, teknikchef på H2 Green Steel.

Thyssenkrupp Nucera är en av världens stora när det gäller teknik, upphandling och konstruktion av elektrokemiska anläggningar. Företaget har mer än 600 projekt med en total effekt på över 10 gigawatt som redan är installerade. Med sin teknik för vattenelektrolys för att producera grön vätgas erbjuder företaget lösningar i industriell skala för industrier som vill skapa en grön värdekedja som drivs av ren energi.

- Med denna djärva investering har H2 Green Steel visat ett starkt engagemang för sin plan att avkarbonisera stålindustrin och vi ser fram emot att arbeta med dem, säger Dr. Werner Ponikwar, vd för Thyssenkrupp Nucera.

I elektrolysen spjälkas vatten upp i vätgas och syre med hjälp av el. Att producera vätgas är en viktig del i produktionen av fossilfritt stål. Vätgasen ska ersätta kol och koks när syret tas bort ur järnmalmen. Järnmalmen direktreduceras till järnsvamp som sedan smälts och blir stål i en ljusbågsugn.