Konkurserna ökar i Norrbotten

Luleå Konkurserna bland aktiebolag i Norrbotten ökade i maj. 

Under maj gick 14 aktiebolag i konkurs i Norrbotten, jämfört med 8 samma månad i fjol. Räknat från årets början har 48 aktiebolag gått i konkurs i Norrbotten, jämfört med 42 samma period i fjol. En ökning med 14 procent.

Även rikssiffrorna är negativa. Under maj gick 730 bolag i konkurs i Sverige, jämfört med 538 samma månad i fjol. Under årets fem första månader har 3.054 bolag gått i konkurs, jämfört med 2.325 i fjol. En ökning med 31 procent.

Det är tionde månaden i rad som kreditupplysningsföretaget Creditsafe rapporterar om ökade nivåer. Ingen enskild bransch klarar sig undan, samtliga branscher uppvisar stora ökningar av konkurser, flera med över 20 procent.

Över en fjärdedel av alla konkursade företag i maj startade efter 2020, alltså under pandemin eller senare. Risken för konkurs är generellt sett högst under de första tre åren. Eftersom betydligt fler bolag startades under pandemiåren så drivs konkursökningen bland annat av dessa unga bolag, skriver Creditsafe i ett pressmeddelande.