Klart för markstation med 27 antenner

Piteå Öjebyn ska få en stor och skalbar markstation för satellitkommunikation.  I år ska 27 antennsystem installeras och vara i driftunder tredje kvartalet.

Det är företagen Arctic Space Technologies och Oneweb som skrivit antal om att etablera en Oneweb Satellite Network Portal i Arctic Space Center i Piteå.

Bakgrunden till att Oneweb vill utöka sin verksamhet och tillgänglighet i regionen är de stora investeringar i hållbar energi som sker i norra Sverige.

- Vi är glada över att samarbeta med Arctic Space Technologies för att bygga en satellitnätverksportal i norra Sverige. Parallellt med slutförandet av vår globala LEO-konstellation är utvecklingen av en utbredd och sofistikerad markinfrastruktur avgörande för att One Web ska kunna leverera täckning till kunder inom en rad olika sektorer, säger Stephen Graham, chef för Onewebs markstation.

Arctic Space Technologies, med säte i Luleå, driver Arctic Space Center i Piteå som togs i drift 2021 och har  vuxit till att i slutet av 2023 väntas bli en av de största anläggningarna för satellitkommunikation i Sverige.

- Det faller sig naturligt att vi arbetar tillsammans med ett företag som Oneweb för att bidra med hållbar och hyperskalbar satellitdatabehandling för att möta deras snabbt växande efterfrågan på bandbredd, säger Benjamin Fischer, vd på Arctic Space Technologies.

Oneweb, med huvudkontor i London, driver ett globalt kommunikationsnätverk med hjälp av satelliter och erbjuder ett höghastighetsnätverk. Man håller på att etablera ett globalt nätverk av satelliter, markstationer och användarterminaler.