Besöksnäringen i Luleå är åter en miljardindustri

Luleå Det framgår av TEM-rapporten som nu släppts.

Under 2022 hade Luleå 537.442 kommersiella gästnätter. Det var en ökning med 32,8 procent jämfört med året före. Det var också 4,7 procent mer än det tidigare rekordåret 2019, före pandemin. Det innebär att besöksnäringen åter är en miljardindustri i Luleå kommun.

För att Luleås besöksnäring ska kunna fortsätta växa och utvecklas behöver boendekapaciteten öka. Både med nya anläggningar och genom att sprida ut gästerna över hela året så att det inte blir för trångt under vissa perioder, skriver Luleå Business Region i ett pressmeddelande.

– Den gröna industriomställningen kommer att skapa många nya arbetstillfällen i vår region, inte bara inom industrin utan även till all service runtomkring. Besöksnäringen och tillgängligheten med internationella direktflyg spelar en viktig roll för att människor ska välja att flytta hit, säger Karin Åberg, affärsutvecklare på Luleå Business Region. 

Direktflygen från Paris, Düsseldorf och London, liksom det nederländska skridskomästerskapet, har bidragit till att Luleå har en relativt stor andel utländska besökare.

TEM står för Turistekonomisk modell för statistik- och effektmätningar inom besöksnäringen. TEM-rapporterna görs av konsultbolaget Resurs på uppdrag av Sveriges Turistråd.

Några siffror om turistnäringen i Luleå från rapporten:

Skatteintäkterna 2022 var 76 miljoner kronor (+31 procent jämfört med 2021)

Omsättningen var 1,3 miljarder kronor (+42 procent)

Kommersiella gästnätter (hotell, stugbyar, vandrarhem och campingar) var 537.442 (+32,8 procent)

Sysselsättningen var 790 årssysselsatta (+23,2 procent)