Zpark i nytt samarbete om batterier

Luleå Luleåföretaget Zpark inleder samarbete med Einride, Chalmers och Rise om hur uttjänta batterier ska användas för energilagring.

I projektet ska man utforska hur uttjänta batterier från elektriska fordon ska användas i stationära energilagringssystem för laddning av tunga elektriska lastbilar.

Med i projektet är förutom Zpark också teknik- och transportföretaget Einride, Chalmers tekniska högskola och statliga Rise, Research Institutes of Sweden.

Som en del i projektet ska Zpark bygga en stationär batteriladdningsstation som de uttjänta batterierna ska användas i.

- Vi är väldigt glada över att vara en del av detta projekt och ser fram emot att hitta nya cirkulära lösningar tillsammans med Einride, Chalmers och Rise. Ambitionen är att hitta nya energilösningar baserat på uttjänta fordonsbatterier som förbättrar kostnadseffektiviteten av ett elektrifierat transportsystem och samtidigt minimerar belastningen på elnätet, säger Zparks produktchef, Jonathan Jönsson.

Tanken bakom projektet är att antalet batterier kommer att öka stort i framtiden, och därmed också mängden förbrukade batterier.Eftersom råvarorna till batterier är begränsade är det viktigt att öka återanvändningen av batterierna. 

Projektet samfinansieras av FFI (Fordonsstrategisk forskning och innovation) och ska pågå till 2025.

Zpark Energy Systems utvecklar både hårdvara och mjukvara för elfordonsladdning. Företaget grundades som ett dotterbolag till Grepit under 2021 och är en del av Tech Invest North, som har sina rötter i norra Sverige och sedan 2019 investerar i innovativa unga techbolag. 

Annons