Filmen i Norrbotten

Norrbotten har blivit en stor filmregion

Luleå Norrbotten har blivit allt intressantare för filminspelningar. Senaste året har flera uppmärksammade filmer och tv-serier spelats in här. Just nu visas Händelser vid vatten i SVT och till Guldbaggegalan den 23 januari har en norrbottnisk dokumentärfilm fyra guldbaggenomineringar.

Händelser vid vatten, efter Kerstin Ekmans roman spelades till stor del in i Arjeplog i fjol och har Rolf Lassgård i en av rollerna. Den är en av SVT:s stora satsningar just nu.

Den är bara en av flera stora inspelningar i Norrbotten under 2022.  En annan inspelning som kommer att bli uppmärksammad är en tv-serie om den nyligen bortgångne ishockeylegendaren Börje Salming som ska visas på Viaplay. En långfilm, Ett sista race, har spelats in i Luleå och Boden med ett stort antal kända skådespelare. Den får biopremiär till julen 2023. Tv-serien Fake patient produceras av det lokala produktionsbolaget Iris Film.

I höstas spelades långfilmen om Familjen Knyckertz in i Luleå. Den är en fristående uppföljare till 2021 års julkalender i SVT som blev en tittarsuccé både bland yngre och äldre. De senaste åren har flera barnproduktioner spelats in i Norrbotten: bland annat flera säsonger av LasseMajas detektivbyrå som visats på TV4/CMore och Lill-Zlatan och morbror raring som gått på bio.  Även nästa år är stora barnproduktioner planerade i länet.

Och mer är på gång den närmaste framtiden med planer på inspelningar av romansuccéer som Vargasommar, Stöld och Koka Björn.

I de flesta produktioner är den regionala filmfonden Filmpool Nord med som investerare och samproducent. Även i produktioner där Filmpool Nord inte är delfinansiär, är man en samarbetspartner för produktionsbolagen som spelar in film och tv-serier, till exempel Netflix och Disney Plus som har produktioner på gång i Norrbotten.

- Vi värnar förstås alla produktionsbolag som vill spela in i länet. Vi är en viktig finansiär för många men också en guide och en samarbetspartner för filmbolag som vill spela in här, säger Sandra Warg, vd för Filmpool Nord.  

- En tv-produktion där vi går in med pengar ger ofta tillbaka 3-4 gånger pengarna till regionen i form av hotellnätter, restaurangnotor, hyrbilar och löner till lokala filmarbetare. Utöver det kommer sådana intäkter också från produktioner där vi guidar dem hit men inte satsar en krona utan bara bidrar med annan hjälp, säger Sandra Warg.

En viktig roll för Filmpool Nord är också att bidra till att bygga filmbransch i Norrbotten, vilken i sin tur kan bli en viktig del av de så kallade kreativa näringarna, vilka i sin tur anses viktiga för att Norrbotten ska vara ett attraktivt område att bo i.

- Vi har flera olika satsningar för att bygga bransch. Dels har vi en filmkurs, Ung hjärta film, för de yngsta. Därutöver samarbetar vi med flera andra aktörer om kurser, talangsatsningar och kompetenshöjning. Vi saknar till exempel produktionsledare i Norrbotten och där kommer vi att erbjuda en digital utbildning till våren.

Bara att vi nu har ett lokalt filmproduktionsbolag i Luleå, Iris Film, med kompetens att producera långfilm och tv-serier ökar möjligheterna för stora produktionsbolag att lägga inspelningar här när de har en lokal, kompetent samarbetspartner, säger Sandra Warg.

På måndag sker den stora nationella Guldbaggegalan i Stockholm. Den av Filmpool Nord samproducerade dokumentärfilmen Historjá – stygn för Sápmi, en poetisk skildring av den samiska konstnären Britta Marakatt-Labba, har fyra guldbaggenomineringar: för bästa film, bästa dokumentärfilm, bästa ljuddesign och bästa originalmusik.

Vid sidan av de mer kända tv- och filmsatsningarna finansierar Filmpool Nord också en rad dokumentärer och kortfilmer som spelas in i regionen.

För barn och unga i skolan bedrivs filmkulturell och filmpedagogisk verksamhet i hela länet. Bland annat via en digital filmskola och filmriket.play där aktuella filmer visas och där många är kopplade till läroplaner och kursplaner.  

Filmpool Nord är ett bolag som ägs av Region Norrbotten och 13 av länets 14 kommuner. Filmpool Nord har årligen ett kapital på cirka 20 miljoner kronor som investeras i film- och tv-produktioner. Dessutom har man budget för barn- och ungdomsverksamhet, utbildningar, kompetenshöjning och utvecklingsarbete inom film i Norrbotten.

Fotnot: 

För transparensen: artikelförfattaren är styrelseordförande i Filmpool Nord.