En nationell innovationsplattform etableras i Norrbotten

Luleå Den nationella innovationsplattformen Closer etablerar sig också i Norrbotten. 

Regional värdorganisation blir LTU Business med Region Norrbotten som partner. Syftet är att stötta utvecklingen inom hållbara tunga transporter och logistiklösningar för väg, järnväg och sjöfart.

– När Closer nu stärker närvaron i norra Sverige är det tillsammans med LTU Business. Denna etablering är inte en regional angelägenhet utan även en nationell och internationell sådan, säger Bo Hallams, styrelseordförande för Closer.

Arbetet startar inom kort med att samla företrädare för aktörer som driver på industriinvesteringar för att se vilka utmaningar som transportsystemet står inför. Målsättningen är att detta ska leda till konkreta resultat genom gemensamma satsningar som skapar värde för både enskilda aktörer och för ett hållbart och effektivt transportsystem.

- Hållbar ståltillverkning, malmbrytning och annan industri omfattar i förlängningen även exporten från norra Sverige ut i världen och det är angeläget med en kraftfull satsning där offentlig-privat samverkan kan bidra till att påskynda omställningen. Vi ser fram emot att i samarbete med Closer samla aktörer från forskning, näringsliv och offentlig sektor för att accelerera utvecklingen och implementeringen av nya transport- och logistiklösningar, säger Gry Holmgren Hafskjold, vd för LTU Business.

- Nya omlastningsterminaler och hamnlogistik, elektrifiering, automatisering och vätgasbaserade e-bränslen kommer att behöva testas och införas i stor skala. Vi välkomnar att CLOSER etableras även i Norrbotten och möjliggör att vi kan växla upp den utveckling som redan pågår, säger Janus Brandin, regional utvecklingsdirektör Region Norrbotten.

Closer består av ett 60-tal partners och är en neutral samverkansplattform, kunskapsnod och projektverkstad för transporteffektivitet och logistik. Closers huvudfinansiärer är Trafikverket, Vinnova och Västra Götalandsregionen. Closer drivs vid Lindholmen Science Park med kontor i Göteborg och Stockholm.