Kontorsgruppen satsar på ny vd och ny verkstad

Luleå Jesper Holmgren blir ny vd på Luleåföretaget Kontorsgruppen. Samtidigt satsar företaget på en ny verkstad för kopiatorer och kaffemaskiner.

Jesper Holmgren har arbetat ett och ett halvt år på Kontorsgruppen som ekonomichef när han nu tar över vd-posten. Dessförinnan har han arbetat med ekonomi på Vattenfall, Pon i Boden och Caverion.

- Det känns bra, spännande och utmanande. I kopieringsbranschen kommer det att hända mycket de kommande fem åren, säger Jesper Holmgren.

Den stora utmaningen i branschen är den pågående digitaliseringen där allt mer blir digitalt och allt mindre på papper.

- Alla kommer att behöva en skrivare men alla måste inte ha en renodlad skrivare. Det blir mer digitala lösningar i form av dokumenthanteringssystem, säger Jesper Holmgren.

Kopieringsmarknaden står för 50 procent av Kontorsgruppens omsättning på 48 miljoner kronor under 2022. Man har cirka 1.350 kopieringsmaskiner i gång runt om i Sverige. Ett annat stort område för företaget är kaffe och kaffemaskiner. Företaget omsätter 27 ton kaffe per år och har cirka 500 kaffemaskiner igång ute hos kunderna.

Nu har man skaffat en ny lokal på 200 kvadratmeter där en verkstad inreds för service av kopieringsmaskiner och kaffemaskiner.

När pandemin tömde kontor och arbetsplatser bestämde sig företaget för att satsa sig genom krisen. Samtidigt som tekniker och kundtjänst minskade arbetstiden med 20 procent under tre månader 2020, ökade säljarna till 120 procent.

- Vi gasade. Vi tog nya kunder och kunde hålla omsättningen igång. Lite tur hade vi i och med att vi gick in i 2020 med en jätteorderstock. Men vi fick kämpa hårt, säger Mats Khan, fram till nu vd och i fortsättningen säljcoach på deltid när han börjar trappa ner inför en framtida pensionering.

Två saker bidrog till att Kontorsgruppen klarade sig genom pandemin. Det var dels att man lyckades behålla samma antal affärer med maskiner. Det arbetades mindre och dracks mindre kaffe på kontoren, men det behövdes i alla fall samma antal maskiner som tidigare. Dels sålde man mycket kontorsmöbler när kunderna möblerade hemmakontor för medarbetarna.

Kontorsgruppen har 18 anställda vid fyra kontor: Luleå, Boden, Gällivare och Piteå. Man erbjuder produkter och tjänster inom dokumenthantering, telefon, dryck och fika, inredning, kontorsmaterial och kassasystem.