Fullsatt frukost om industriparken

Luleå Fredagens näringslivsfrukost i Luleå var fullsatt, 300 personer fyllde Vetenskapens hus och många fick vända i dörren. Frukostens tema: Luleå industripark som navet i den gröna omställningen.

Medverkade gjorde flera av de stora aktörerna i utvecklingen av Luleå industripark och utbyggnaden av Luleå hamn: Per-Erik Lindvall, ordförande i Talga, Jorge Requena i Fertiberias styrelse, Lotta Jacobsson, chef för teknisk utveckling på SSAB och David Högnelid, strategichef på LKAB.

Med var också representanter för de kommunala bolag som spelar nyckelroller i utvecklingen: Göran Carlsson, Luleå Hamn, Malin Larsson, Luleå Energi och Per Ekervhen, Lumire. Luleå kommun representerades av kommunalrådet Carina Sammeli och Robert Eriksson, projektchef för industriparken och Rickard Lundmark vd för kommunala bolaget Luleå Business Region.

Mycket ska ske på kort tid, alla aktörer arbetar med en tuff tidsplan. Men alla som talade vid frukosten sa att än så länge håller tidsplanerna.

Vad som händer i Luleå industripark, alltså på industriområdena på Svartön och Hertsöfältet, och i Luleå hamn, blir avgörande för den framtida utvecklingen i Luleå. Det kommer att förändra Luleå, eller som kommunalrådet Carina Sammeli uttryckte det: det kommer att bli lite stökigt i Luleå den närmaste tiden. Hon bad luleborna ha tålamod med störningar som uppstår när industrier, vägar och järnvägar ska byggas.

Göran Carlsson, i styrelsen för Luleå Hamn AB, såg ett långsiktigt hot mot satsningarna i Luleå:

- Jag orolig på lång sikt för kompetensförsörjningen. Det är för få ungdomar som söker till teknisk utbildning, det gäller i hela landet. Vi måste ha superkompetenta medarbetare som bor här, inte lösa det med fly in - fly out.

Totalt ska 70 miljarder kronor investeras i Luleå de närmaste åren. I de nya industrierna räknar man med 1.500 - 2.000 nya jobb, plus kringeffekter.

Frukost med näringslivet arrangeras av Luleå Business Region.