Camilla Backebjörk fick arbetsmiljöpris

Luleå Camilla Backebjörk, arbetsmiljöutvecklare på LKAB i Malmberget har fått Svemins arbetsmiljöpris 2023.

Branschorganisationen Svemin vill med sin utmärkelse prisa arbetet med att förbättra arbetsmiljön och säkerheten hos gruvor och mineral- och metallproducenter. 

Camilla Backebjörk fick ta emot utmärkelsen vid Svemins arbetsmiljökonferens på Kulturens hus i Luleå. Hon har i 13 år arbetat med frågor som rör arbetsmiljö och säkerhet. 

- Jag känner mig otroligt stolt och hedrad. Både för insatserna vi gjort och för alla som varit med på den här resan. Vi har varit många genom åren och jag är väldigt tacksam över att få jobba i ett företag som vill bli bättre och utvecklas varje dag, säger Camilla Backebjörk.

Att hjälpa andra och påverka det dagliga arbetet med sina kollegor är en stor drivkraft för Camilla Backebjörk. 

–I slutändan är det mina kollegor som gett mig inspiration till att skapa en bättre arbetsmiljö för alla. Om jag kan förhindra att en person inte skadar sig eller blir sjuk är det värt allt. Att kunna påverka har drivit mig. Säkerhetskultur-gruppen i Malmberget ger mig otroligt mycket inspiration varje dag, säger Camilla Backebjörk.

Motiveringen till priset lyder:

"Hon beskrivs som en äkta eldsjäl! En uppskattad sådan. Med sitt otroliga engagemang och gedigna kompetens inom säkerhetskultur och det organisatoriska och sociala arbetsmiljöområdet har hon tagit fram pedagogiska verktyg och utbildningsmaterial som uppskattas med en ”Wow, nu förstår jag”-känsla. Hon visar och förklarar på ett enkelt sätt hur människors beteenden fungerar, hur vissa situationer kan uppstå och hur man aktivt arbetar för en bättre säkerhetskultur på arbetsplatsen. Efter att under lång tid (13 år) engagerat sig och bidragit i säkerhetsarbetet har hon nu en hel säkerhetkulturgrupp att jobba tillsammans med."

Temat för årets arbetsmiljökonferens var inkludering, likabehandling och värderingar. Svemin är en branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, och representerar cirka 40 företag med 13.000 anställda inom mineralproduktion, prospektering och teknik.