Tidlös gör klocka av meteorit

Kiruna Det Kirunabaserade klockföretaget Tidlös gör en klocka tillverkad av meteorit från Muonionalusta.

Klockan gjord av material från meteoriten i Mounionalusta ska göras i fem unika exemplar. Innan klockorna säljs ska de göra en rymdresa i samarbete med Rymdbolaget i Esrange när man där skjuter upp raketen Suborbital Express 4 hösten 2023.

- Det är ett fantastiskt projekt. Det känns inte bara roligt att kunna producera en klocka med en tavla av en meteorit från Norrbotten, att dessutom kunna få upp den i rymden igen efter så långt tid känns otroligt häftigt, säger Henry Salmela, grundare och ägare av Tidlös.

Klockorna görs i en begränsad upplaga på fem stycken, varav en ska auktioneras ut i samarbete med auktionsfirman Phillips. Övriga ska säljas till utvalda kunder på förfrågan.

Tidlös säljer premiumklockor som följer skandinavisk tradition och tillverkas i Schweiz. Företaget grundades 2019 i Jukkasjärvi av Henry Salmela och Dennis Sammelin, båda från Kiruna, och Per Holknekt, känd entreprenör och modedesigner, bland annat medgrundare till Odd Molly. Senare anslöt också Oscar Thelin och Oscar Glovéus, båda med bakgrund inom mobilskalsföretaget Ideal of Sweden.

Meteoriten i Muonionalusta upptäcktes 1906. Beräkningar visar att den landade där för cirka 800.000 år sedan.

Annons