Parachute lanserar Wind Mil Screening

Luleå Förre flygchefen på F21 i Luleå, Tobias Wikström, startade för ett år sedan företaget Parachute Consulting. Nu lanserar företaget tjänsten Wind Mil(itary) Screening.

Tjänsten ska vara ett verktyg för både industrin och Försvarsmakten att snabba på tillståndsprocesserna när planer påverkar Försvarets verksamhet, till exempel vid vindkraftsbyggen.

Parachute Consulting lanserar tjänsten samtidigt som Försvarsmakten meddelat att man inte hinner erbjuda så kallade hinderremisser där företag kan få förhandsbesked om hur Försvarsmakten ser på industriella planer. Försvaret har nu fokus på sin tillväxt och det kommande Natomedlemskapet.

- Detta är något vi kan och avser göra någonting åt, genom att lansera tjänsten Wind Mil(itary) Screening. Vi kan med vår bakgrund och kunskap gå in och täcka upp för delar av vad företagen efterfrågar. Vi har vana av att göra fördjupade analyser kring olika projekt, varför steget till att göra dessa tidiga, och något förenklade screeningar är relativt enkelt att ta, säger Tobhias Wikström, vd och grundare av Parachute Consulting AB.

Enligt honom kan både Försvarsmakten och industrin spara tid genom det förhandsbesked som Parachute Consulting kan ge. Möjliga projekt kan genomföras snabbare och omöjliga projekt läggas ner innan för mycket tid har kastats bort på dem.

Ett år efter grundandet har företaget konsulter och kunder över hela landet. Kunderna har oftast en koppling till den gröna omställningen och de behöver bättre dialog med andra parter, ofta Försvarsmakten.

- Vi är behjälpliga med både strategisk rådgivning och kommunikation och kunderna består både av myndigheter och företag. Merparten av vår tid lägger vi just nu på havsbaserad vindkraft, där vi också ser att vårt arbete börjat ge resultat. Fler och fler företag börjar dock vända sig till oss även vid stora etableringar av  solceller och vätgas, säger Tobias Wikström.