Osäkrare framtid för norrländska företag

Luleå Näringslivet i norra Sverige har fortfarande en relativt positiv syn på läget och framtiden, även om den har försämrats.

Det skriver Norrlandsfonden i ett pressmeddelande. Jämfört med förra mätningen av stämningsläget i näringslivet så har den försämrats under det senaste halvåret. Analysen bygger på siffror från Konjunkturinstitutet.

-Även om framtidsförväntningarna blivit dystrare så är det fortfarande ett relativt högt kapacitetsutnyttjande och en brist på arbetskraft. Komponentbristen har lättat något men är för vissa företag fortfarande påtaglig, säger Per Nilsson, företagsanalytiker på Norrlandsfonden.

Hushållen är mycket negativa både till den egna ekonomin och den svenska ekonomins utveckling. Det finns därmed  en risk att företag som är beroende av hushållens efterfrågan kommer att drabbas. Inflationsförväntningarna är höga, och högst är de bland företagen.

Än syns ingen avmattning på arbetsmarknaden i Norrland men om företagens befarade neddragningar blir verklighet så kommer det att synas närmaste halvåret.

De gröna investeringarna i övre Norrland väntas ge styrka åt framtidstron i den norrländska byggbranschen.

- Men även om det byggs, så finns en stor bostadsbrist runt de gröna investeringarna som också kommer att förvärras. Detta är ett strukturellt problem som försvårar rekrytering av personal till industrisatsningarna, säger Per Nilsson.