Förstudie om en pipeline visar vätgasens möjligheter
Bakom förstudien om en ny vätgasinfrastruktur i norr står Luleå tekniska universitet och det statliga forskningsinstitutet Rise. Den har delvis finansierats av Vinnova och gjorts i samarbete med 27 partners, däribland SSAB, H2 Green Steel, LKAB och Vattenfall.
- En större infrastuktur för transport och lagring av vätgas kan öppna för en ny vätgasmarknad, säger Cecilia Wallmark, verksamhetsledare för Center for Hydrogen Energy Systems Sweden, CH2ESS, vid Luleå tekniska universitet.
Enligt rapporten finns stora affärsmöjligheter med en pipeline runt Bottenvikens kust, och en upp till Kiruna. Men det krävs en del för att det ska kunna bli verklighet.
Innan en infrastruktur kan byggas krävs mer forskning och utveckling. En viktig förutsättning är att olika inblandade intressenter samarbetar och samordnar arbetet. Tekniken som ska användas är ny varför det inte finns tillräcklig kompetens tillgänglig, vilket gör att det är nödvändigt med utbildningar. Inte minst måste regelverk och handläggning av tillståndsfrågor blir mycket effektivare. För att investeringar ska bli av krävs stöd från offentliga aktörer för utveckling och riskhantering.
Lyckas politiken, myndigheter och företag utnyttja vätgasens möjligheter kan det betyda mycket för utvecklingen av ny industri i norra Sverige och Finland. I Finland pågår en parallell utredning om framtida vätgasledningar.
Visionen är en infrastruktur med vätgasledningar runt Bottenviken, som kopplas ihop med elkraftsproduktion som vindkraft och fossilfria industrier som behöver energi och vätgas för sina processer.
- Vi har en fantastisk situation i norra Sverige. Det är en av de mest vibrerande regionerna i världen med stora möjligheter, säger Johan Sandstedt, affärsutvecklare och fokusområdesledare för industriell omställning vid forskningsinstitutet Rise.