Nytt rekord för sommarturismen i Norrbotten

Luleå Efter två år med pandemi slog antalet gästnätter i Norrbotten nytt rekord i somras, med det största antalet gästnätter sedan 2008.

Det visar ny statistik från Tillväxtverket.

Antalet gästnätter på kommersiella turistboenden var omkring 1,2 miljoner i Norrbotten under juni, juli och augusti. Det är en ökning med 39 procent jämfört med i fjol och två procent fler än 2019, före pandemin.

Sommaren innebar därmed även ett besöksrekord för Norrbotten, med det största antalet gästnätter sedan 2008.

Det var de utländska turisterna som stod för ökningen jämfört med förra året. Pandemin innebar ett stort utländskt turisttapp för besöksnäringen, men sommaren 2022 bokfördes fler utländska gästnätter i Norrbotten än före pandemin.

Sammanlagt stod de utländska turisterna denna sommar för ungefär två femtedelar av gästnätterna i Norrbotten. Flest gästnätter stod besökare från Norge, Tyskland och Finland för. Just de tyska besökarna har minskat jämfört med före pandemin, med 13 procent färre gästnätter än 2019.

– I landet som helhet ser vi en rekordstor ökning av utländska besökare jämfört med ifjol, till följd av de släppta restriktionerna. Det är efterlängtade siffror för besöksnäringen, som har varit en av de mest utsatta branscherna under pandemin. Den stora omställningen har dock lett till svårigheter för företagen att hitta personal, säger Hannah Hall, analytiker på Tillväxtverket.

Annons