Besökarna har återvänt till östra Norrbotten

Haparanda De internationella besökarna har återvänt till östra Norrbotten efter pandemin. Antalet gästnätter överstiger 2019 års nivå. Bäst har det gått i Haparanda.

Det är destinationsbolaget Heart of Lapland som nu summerar sommarens gästnätter.

Enligt preliminära siffror från Tillväxtverket har antalet gästnätter ökat med 60 procent under juni-augusti 2022 jämfört med samma period 2021. Och har nu passerat nivån före pandemin. Det är 8 procent fler gästnätter än 2019 under januari-augusti.

Under januari-augusti har gästnätterna ökat med 38,7 procent jämfört med samma period 2021. Ökningen är starkare än i landet som helhet, där gästnätterna ökat med 18 procent.

- Framför allt ser vi med glädje att våra utländska gäster kommit tillbaka till destinationen, där bland annat besökarna från Norge varit fler än någonsin. Med hjälp av riktade marknadsföringskampanjer till både Nordnorge och övriga målmarknader i Europa skapar vi ett intresse hos internationella gäster att resa hit, säger Jessica Wennberg, vd på Heart of Lapland.

Haparanda har haft den bästa utvecklingen i år. Där har antalet gästnätter ökat med hela 71 procent i juli jämfört med samma månad i fjol, och med 20 procent jämfört med 2019. En förklaring är att man, till skillnad från många andra platser, lyckats behålla de svenska besökarna som upptäckte destinationen under pandemin.

- Vi var oroliga inför sommaren då vi trodde att de höga bensinpriserna skulle resultera i att resandet minskade, men så skönt att vi hade fel. Det var som att pandemin bara varit en hemsk mardröm och aldrig existerat då vi har haft så många gäster som vi aldrig vågat drömma om. Men tyvärr vågar man inte glädjas för mycket, säger Susanne Wallin, ägare till Haparanda Stadshotell.

Heart of Lapland är ett lokalt destinationsbolag som verkar för att utveckla och marknadsföra besöksnäringen i Haparanda, Kalix, Pajala, Överkalix och Övertorneå. Heart of Lapland ekonomisk förening ägs av sina medlemmar och är en del av Swedish Lapland Visitors Board.

Annons