Vindkraften pressar elpriset med 37 öre

Luleå Den nya vindkraft som tillkommer under åren 2022–2025 kommer att pressa ner årsmedelpriset på el med 37 öre per kilowattimme i Sverige. 

Det bedömer konsultföretaget Sweco i en analys på uppdrag av Svensk Vindenergi. Prisskillnaden motsvarar 7.500 kr per år för en genomsnittsvilla.

Europas energikris har drivit upp elpriset i Sverige. Samtidigt innebär den gröna omställningen fördubblad elanvändning inom 20 år, från dagens 140 terawattimmar till minst 300 terawattimmar.

Vindkraften byggs nu ut snabbt, produktionen ökar med 25 terawattimmar från år 2021 till år 2025. Det är det tillskottet som beräknas pressa elpriset med 37 öre per kilowattimme.

– På kort sikt är vindkraftens elprispressande effekt fantastisk. Vindkraften bidrar tydligt till Sveriges konkurrenskraftiga priser på el. Även om våra elpriser varit exceptionellt höga den senaste tiden så är de klart lägre än i de flesta andra länder. Det ligger i alla elkonsumenters intresse att utbyggnaden av vindkraften fortsätter att vara stark, säger Tomas Hallberg, tillståndsansvarig på Svensk Vindenergi.

På längre sikt, när de i dag väldigt höga priserna på el har återgått till en mer normal nivå, fortsätter vindkraften att pressa elpriset med 17,5 öre per kilowattimme enligt Swecos analys.