Martin Lindqvist får Jernkontorets stora medalj

Luleå SSAB:s vd Martin Lindqvist får Jernkontorets stora medalj i guld, och SSAB:s tekniska direktör får Jernkontorets belöningsjetong i silver.

Martin Lindqvist får guldmedaljen för att han som verkställande direktör för SSAB varit drivande i arbetet med att göra svensk stålindustri till en ledande aktör i omställningen och en global symbol för hoppet om en hållbar framtid. Motiveringen lyder:

"Martin Lindqvist bland annat har varit drivande i arbetet med SSAB:s planer på att ersätta masugnsprocessen med dess stora utsläpp av växthusgasen koldioxid med en vätgasbaserad process som inte släpper ut växthusgaser, och därigenom förvandla stålindustrin från att vara en del av problemet till att vara en del av lösningen. På det viset har han gjort svensk stålindustri till en ledande aktör i omställningen och en global symbol för hoppet om en hållbar framtid."

Martin Pei får sin utmärkelse för sina insatser bakom teknikskiftet att ersätta kolbaserad reduktion av järnmalm till vätgasbaserad, och därmed fossilfri.

"När SSAB:s ledning diskuterade möjligheter att reducera bolagets koldioxidutsläpp föreslog Martin vätgasreduktion. Svensk stålindustri har därmed kommit att bli en symbol för hållbar omställning och Martin Pei har oförtröttligt drivit utvecklingen, som har lett till att SSAB bildat samriskbolaget Hybrit Development AB tillsammans med LKAB och Vattenfall, vilket har etablerat en stark forskargrupp för att bättre förstå och utveckla tekniken och byggt en pilotanläggning för vätgasreduktion i Luleå som nu tillverkar fossilfritt järn."

Medaljerna delades ut under Jernkontorets 275-årsjubileum den 24 november. Jernkontorets belöningsjetong i silver och guld instiftades 1822 och utdelades då av Kung Karl XIV Johan.