Containing Greens vinner nytt pris

Luleå Luleåföretaget Containing Greens vinner det nya priset Laurence Trân Arctic Futures Award.

Containing Greens valdes ut som vinnare bland 10 tävlande från länder med arktiska regioner.

Containing Greens utvecklar ny teknik och driver en pilotanläggning på Porsön för att odla i kallt klimat genom att använda spillvärme från bland annat datacenter.

- Det känns jätteroligt både att bli uppmärksammade för vårt arbete med nya odlingstekniker och vara de första pristagarna av Laurence Trân Arctic Futures Award, säger Moa Johansson, en av grundarna och vd för företaget.

Hon fick ta emot priset på 7.500 euro, ungefär 80.000 kronor, i Bryssel där hon också medverkade i panelsamtal om entreprenörskap och innovation i det arktiska området.

Företaget grundades 2020 av Moa Johansson, Adrian Arrosamena Mellgren och Ellinor Emilsson. Senare har Andreas Eklund kommit in som delägare och styrelseordförande. Sedan start har Containing Greens samarbetat Rise (Research Institutes of Sweden). Pilotanläggningen har drivits av spillvärme från en av Rise:s forskningsserverhallar. Odlingen sker på höjden direkt i näringsberikat cirkulerande vatten och utan jord, så kallad hydroponisk vertikalodling, vilket gör det möjligt att odla mycket på liten yta.

Laurence Trân Arctic Futures Award är ett nyinstiftat pris till minne av Laurence Trân, av familjen Trân tillsammans med International Polar Foundation. Priset delas nu ut för första gången och kommer att delas ut varje år till arktiska startups med hållbara lösningar och affärsidéer från Norge, Sverige, Finland, Grönland, Island, Färöarna, Kanada och USA.

Containing Greens har under sina två års verksamhet redan vunnit flera priser i den nationella tävlingen Agtech Challenge och som årets studentinnovatörer vid Luleå tekniska universitet.