Cirkulära veckan ett alternativ till svarta veckan

Luleå Under måndagen startade Cirkulära veckan som vill vara ett alternativ till Black Week.

Bakom initiativet står kommunala Lumire, som den här veckan har flera aktiviteter i sin second hand-butik Samlat och Returpunkt Centrum i Luleå. Det blir föreläsning med hållbarhetsprofilen Hållbara Sara, nätauktion och klädbytarkväll.

- Vi vill ge ett alternativ till reor och nykonsumtion. Cirkulära veckan handlar om att byta, göra själv och handla second hand för miljöns och plånbokens skull. Begreppet circular Monday har existerat ett tag, men nu tar vi det steget längre och skapar en cirkulär vecka, säger Evelyn Lindgren, butiksansvarig på second hand-butiken Samlat och Returpunkten.

Under veckan blir det auktioner på kläder via Instagram. Lumire har en följarskara över hela Sverige på Instagram. Tillsammans med frisörsalongen Znygg ordnas en klädbytarkväll med fokus på festkläder, inför julens högtider och partyn. Veckan avslutas med en föreläsning med Luleås hållbarhetsprofil Sara Olsson, mer känd som Hållbara Sara. Det ska handla om hur man kan aktivera sin befintliga garderob och ge tips om styling.