Brightnest har infört kortare arbetsvecka

Luleå Konsultföretaget Brightnest i Luleå har kortat arbetsveckan för de anställda. Alla går hem vid lunch på fredagar.

Sedan januari 2022 har Brightnest medarbetare gått ned i arbetstid med bibehållen lön. Arbetsveckan avslutas vid lunchtid på fredagar alla veckor.  Det innebär en betald arbetstidsförkortning med 10 procent och ger fem veckors extra ledighet under ett år.

- Vi har en etablerad testkultur och vill alltid hitta nya vägar som utvecklar och utmanar oss. Under en längre tid har vi funderat kring hur vi kan utmana status quo med 8–17 dagar och utforska hur den moderna arbetsplatsen kan se ut. Målet har varit att göra en långsiktig och bestående förändring som på riktigt gör skillnad i vardagen, idén om halvdag fredagar kändes därför helt rätt, säger vd Johanna Grimståhl.

Med arbetstidsförkortningen vill företaget främja välmående och ett balanserat arbetsliv. Efter snart ett års prövotid ser Johanna Grimståhl bara fördelar.

- Balans i livet ökar vårt välmående, och när vi mår bra blir vi både mer kreativa och produktiva. De ekonomiska skillnaderna är marginella och ingenting som går att ställa mot fördelarna, därför är det numera vårt nya normala. Mer ledigt gör oss ju till bättre konsulter och kollegor, säger Johanna Grimståhl.

Annons