Nu lanseras Nära mat

Luleå Nu lanseras Norrbottens nya livsmedelsstrategi, Nära mat.

Bakom strategin som siktar mot 2030 står länsstyrelsen i Norrbotten, Region Norrbotten, Norrbottens Kommuner och LRF Norrbotten.

– För att samla kraften och säkra genomförandet av strategin har vi krokat arm med länets aktörer och näringsliv. Vi måste trygga försörjningen av mat och tillsammans bidra till arbetet med en hållbar utveckling, säger Hulda Wirsén, projektledare och samordnare för Nära mat på Länsstyrelsen.

Strategin riktar sig till aktörer inom hela livsmedelskedjan i Norrbotten. Genom riktade åtgärder, företagsutveckling, projekt och samarbeten mellan privata och offentliga aktörer ska man uppnå visionen ”Mer norrbottnisk mat på tallrikarna”.

– Det finns ett stort engagemang i såväl företag som privata och offentliga aktörer ute i länet. Att konsumenternas intresse ökar för vår hållbara och närproducerade mat både i de gröna och de blå näringarna i Norrbotten välkomnas, eftersom företagens lönsamhet är en viktig målsättning för genomförandet, framför allt hos primärproducenterna. Lönsamhet är en förutsättning för ökad produktion både i befintliga och nya företag, säger Nils-Olov Lindfors, regionråd.

Livsmedelssektorn definieras sedan 2020 som samhällsviktig verksamhet och livsmedelsberedskapen är en viktig del i Sveriges beredskapsarbete. 

Med blå näringar menas fiske och vattenbruk.