Copperstone lämnar in miljöansökan för Viscaria

Kiruna Svenska Copperstone Resources lämnar nu in ansökan för att få återuppta kopparbrytning i den nedlagda Viscariagruvan i Kiruna.

Ansökan till Mark- och miljödomstolen är på 4.000 sidor. Bolaget har redan tre bearbetningstillstånd. Företaget vill bryta både under jord och i dagbrott. Enligt planerna ska man producera cirka 30.000 ton kopparkoncentrat per år, vilket motsvarar en tredjedel av Bolidens produktion i Aitik-gruvan.

Gruvbrytningen beräknas pågå i minst 10-15 år och sysselsätta cirka 250 personer. Redan i dag är 25 personer heltidsanställda på huvudkontoret i Kiruna.

- Vi siktar initialt på 10-15 år, sedan ser vi egentligen ingen bortre gräns. Men det  är den tidshorisonten vi startar utifrån. Sedan är ambitionen att bygga ut den basplanen, säger Markus Petäjäniemi, vice styrelseordförande  i Copperstone till Dagens Industri.

Viscariagruvan drevs av LKAB på 80-talet, och sålde den till Outokumpo som la ner verksamheten 1997. Orsaken var samma som anledningen till att gruvan nu ska återstartas: kopparpriset. Då var kopparpriset lågt, nu är det högt och efterfrågan på koppar ökar. Copperstone tog över gruvan 2018, tio år efter att ett australiskt bolag försökt, men finanskrisen hindrade den satsningen.