Techsatsningar och serverhallar skapar utbildningsbehov

Piteå För att möta kompetensbehoven som följer på satsningar inom techsektorn i Norrbotten startar en ny yrkeshögskoleutbildning i Piteå.

Det är utbildningsföretaget Lernia som planerar att utbilda fler fiber- och nätverkstekniker i Piteå. En viktig målgrupp är auktoriserade tekniker som behövs för underhåll av servrar. 

- Techsektorn är en spännande och växande industri som skapar många nya jobb i regionen. Det är kul att se att investeringarna i industrin spiller över på andra branscher och ger norrländska städer möjlighet att växa och utvecklas, därför är vi extra stolta över den här utbildningen som bidrar till en av Sveriges viktigaste infrastrukturer, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen ger studenterna specialistkunskaper inom installation, nätverksteknik och projektledning med koppling till industrin då delar av utbildningen sker ute på arbetsplatser.

- Inom datacenterindustrin ser vi en stor brist på fibertekniker både i Sverige men även i Europa. Vår industri är en spännande bransch med omväxlande arbetsuppgifter och stor utvecklingspotential. Är du driven, har ett tekniskt intresse och vill vara en del av framtiden finns det stora möjligheter till jobb efter examen, säger Peter Hugoson, Global Data Center Connectivity på Meta (Facebook).