Talgas fyndighet växer med 54 procent

Kiruna Talgas grafitfyndighet utanför Vittangi innehåller 54 procent mer grafit än man tidigare prognostiserat.

Analys av nya borrprover från 2021 visar att det finns 10 miljoner ton tidigare okänd grafit i området. Och det kan vara ännu mer. I höst ska prover som tagits i år analyseras. De nya provborrningarna har gjorts i ett anslutande område som kallas Nunasvaara östra.

- Idag utvecklas batterikapacitet motsvarande en kapacitet om 950GWh på den europeiska marknaden, alltsammans med grafitanodteknik. Genom att utöka vår mineralresurs utökar vi även vår möjlighet att möta denna efterfrågan med våra hållbara och högpresterande anodprodukter. Detta ger oss rätt förutsättningar att bli en nyckelleverantör inom Europa, säger Mark Thompson, Talgas grundare och koncernchef.

Talgas grafitresurs i norra Sverige räknas enligt branschstandarden JORC som världens bästa i renhet och kvalitet. Företaget startade nyligen en pilotanläggning i Luleå som är Europas första anodfabrik. Där planerar man fullskalig anodtillverkning. Talgas längst gångna gruvplanering är Nunasvaara södra, som är del av Vittangifyndigheten, kommer enligt myndigheterna gå in i slutförhandling under 2022.