Sveriges första anläggning i sitt slag i Överkalix

Under fredagen invigdes Sveriges första vätgasdrivna bränslecellsanläggning för reservkraft till bredbandsnät i  Överkalix.

Den nya anläggningen har kommit till i ett samarbete mellan Vattenfall, Ballard Power Systems och IT Norrbotten.

Syftet är att säkerställa avbrottsfri drift av bredband och digital kommunikation vid långvariga strömavbrott i kallt klimat. Systemet omvandlar fossilfri vätgas till elektricitet omedelbart vid behov av reservkraft.

– Den nya bränslecellsanläggningen är ett ytterligare steg framåt i vår ambition att tillsammans med partners skapa fossilfria lösningar som samtidigt kan leverera reservkraft under betydligt längre tid än tidigare lösningar. Det innebär att driften av telekommunikation kan upprätthållas både hållbart och långvarigt även i svårtillgängliga områden när det uppstått avbrott i den ordinarie strömförsörjningen. Vi äger och ansvarar för anläggningens funktionalitet vilket underlättar för kunden att ha fokus på sin kärnverksamhet, säger Patrik Appelgren, affärsutvecklare på Vattenfall Network Solutions.

Den tekniska läsningen står Ballard Power Systems för. Det region- och kommunägda bolaget IT Norrbotten är beställare av anläggningen och Post- och telestyrelsen, PTS, har finansierat anläggningen för att skapa drifterfarenhet i utmanande klimat.