LKAB väljer Luleå för den nya industriparken

Luleå LKAB väljer Luleå för den cirkulära industriparken för fosfor och sällsynta jordartsmetaller. (Uppdaterad)

Det beskedet gav LKAB under tisdagen.

I den nya industriparken ska biprodukter från järnmalmsbrytningen utvinnas genom fossilfria processer. Med produktionen i industriparken kan LKAB öka Europas självförsörjning av fosfor, och sällsynta jordartsmetaller som behövs för ett hållbart jordbruk och den gröna omställningen. Fosfor används i produktionen av mineralgödsel.

I ett första steg ska apatitkoncentrat utvinnas i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Det fraktas sedan med järnväg till industriparken i Luleå där apatitkoncentratet löses upp och man kan utvinna fosfor, jordartsmetaller och fluor. Man får dessutom gips motsvarande hela Sveriges behov som en biprodukt. Projektet går under namnet Reemap, där REE är förkortning för Rare earth elements och MAP är  fosforbaserad mineralgödsel.

När planerna först presenterades var flera orter aktuella för etableringen, förutom Luleå också Skellefteå, Helsingborg och Narvik i Norge.

- Vi har utvärderat flera orter i Sverige och Norge för placeringen av den cirkulära industriparken. Luleå erbjuder god logistik, tillräcklig markyta, elkraft, lägre kostnader, en god arbets- och bostadsmarknad samt inte minst synergier med våra befintliga verksamheter. Nu inleder vi samråd och bjuder in allmänhet och särskilt berörda som en förberedelse för våra kommande ansökningar om miljötillstånd, säger Leif Boström, direktör för affärsområde Specialprodukter på LKAB.

För Luleå innebär LKAB:s planerade industripark en viktig utveckling av det lokala näringslivet. Det skapas ett helt nytt industriellt kluster inom kemiteknik. Och det medför stora investeringar och nya arbetstillfällen i kommunen. 

- En mycket glädjande nyhet. LKAB:s satsning innebär många nya jobb inom en spännande framtidsbransch och att vi ytterligare stärker Luleå som ett nav för den gröna omställningen, säger kommunstyrelsens ordförande Carina Sammeli (S).

I februari blev det klart med ett markanvisningsavtal med Luleå kommun som ger LKAB möjlighet att köpa 120 hektar på Svartön för att etablera en industripark.

Anläggningen ska vara i drift 2027. Det handlar om investeringar på upp till 10 miljarder kronor och satsningen kan skapa mer än 500 nya jobb.

I Reemap-projektet ingår också en pilotanläggning i Malmfälten för att producera apatitkoncentrat från gruvavfall.

Annons