Gisab ska tillverka järnvägsvagnar av SSAB-stål

Gällivare Östersundsföretaget Flexiwaggon AB har skrivit nya kontrakt med SSAB och Gällivareföretaget Gisab om att producera närmare 50 järnvägsvagnar till det österrikiska transportföretaget CRD GmbH. Produktionen ska ske i Luleå.

Gisab ska tillverka vagnarna i Luleå. I företagets lokaler tas just nu en prototyp fram för en vagn på vilken man kan transportera lastbilar, bussar och andra fordon. Gisab letar efter en ny lokal i Luleå där man får plats med en produktionslina för serietillverkning. De 35 anställda i Luleå ska utökas med 15 personer till.

- Det här är stort för oss. Vi får utveckla ett nytt ben inom vår verksamhet. Det är utmanande och spännande. Vi är oerhört glada över partnerskapet med Flexiwaggon för produktion av vagnen. Full driftsättning av Flexiwaggon innebär att vi har goda möjligheter att utöka Jernbro-koncernens verksamhet inom grön omställning och skapa nya arbetstillfällen här i Norrbotten, säger Boris Lindberg, vd för Gisab.

Gisab ägs sedan i januari av Jernbro Industrial Services, en koncern med 1.000 anställda och en omsättning på 1,7 miljarder kronor. Gisab arbetar inom industriellt underhåll och projekt i Norrbotten, framför allt inom stål- och gruvindustrin. Företaget har en omsättning på cirka 400 miljoner kronor och har ungefär 100 anställda, plus projektanställda i Gällivare, Kiruna och Luleå. 

Vagnarna ska tillverkas av premiumstål från SSAB. SSAB ska också bidra med material- och produktionsoptimering.

Flexiwaggon konstruerar, säljer eller hyr ut järnvägsvagnar, bland annat vagnar för transport av lastbilar och bussar, specialvagnar för räddningsuppdrag och andra speciella förhållanden som fredsbevarande operatoner. Företaget får statligt stöd från Energiverket för att transportlösningar som kan spara koldioxidutsläppen med 75 procent.

Den första ordern från det österrikiska företaget gäller ett tågsätt med 45-50 vagnar som ska levereras under tredje kvartalet 2023. Flexiwaggon har option på ytterligare ett tågsätt, och det kan bli ännu fler. Den flexibla transportlösning Flexiwaggon tagit fram, där andra fordon enkelt kan transporteras med tåg, anses bli mycket efterfrågad framöver.

– Det är förstås oerhört glädjande att vi med det här avtalet ser ett genombrott för Flexiwaggon på en europeisk marknad. CRD GmbH har tagit till sig Flexiwaggons fördelar, avtalet innebär att vi får en stabil partner för ytterligare expansion i Europa, säger Jan Eriksson, innovatör och grundare av Flexiwaggon i Östersund.

Det österrikiska CRD GmbH är ett väletablerat logistikföretag som transporterar bulk- och kolligods med lastbilar i Österrike, Italien och övriga centrala Europa.