Aktörerna inom den gröna omställningen möttes
I panelen fanns representanter för fyra viktiga företag som både samarbetar och konkurrerar med samma mål: fossilfri produktion av stål.
Tre av företagen samarbetar i projektet Hybrit som har en pilotanläggning i Luleå och ska bygga en demonstrationsanläggning i Gällivare. Det fjärde företaget, H2 Green Steel, ska bygga ett helt nytt stålverk i Boden.
Men varken Anne Graf, chef för infrastrukturtjänster på H2 Green Steel eller Monica Quinteiro, plats- och produktionschef på SSAB i Luleå, anser att man är konkurrenter, i alla fall inte på marknaden där efterfrågan på fossilfritt stål redan är stor.
- Vår gemensamma produktion utgör mindre än fyra procent av världsmarknaden. Det finns större efterfrågan än vad vi och H2 Green Steel kan producera, säger Monica Quinteira, SSAB.
Både hon och Anne Graf på H2 Green Steel är också överens om att utvecklingen går för långsamt, inte minst när det gäller processerna med tillstånd och kraftförsörjning.
- Jag får panik över att det går för långsamt, säger Anne Graf. Susanne Rostmark, forskningsledare på LKAB höll med. LKAB:s planer på ny fossilfri produktion fördröjs i en tillståndsprocess där hela verksamheten ska prövas innan man kan gå vidare.
När det gäller arbetskraft råder det däremot konkurrens, även om de stora företagen i norra Sverige samarbetar för att inte kannibalisera på varandra. Men alla vill ha samma kompetenser. Det är framför allt projektledare, miljöingenjörer, automatiseringstekniker, elektriker och mekaniker.
Lars Ejeklint, klimatcoach på Vattenfall, berättade om konkurrensen mellan de två statliga företagen Svenska Kraftnät och Vattenfall, där Svenska Kraftnät, som bygger 400-kilovoltsledningar, betalar projektledare 10.000 kronor mer i månaden än vad Vattenfall gör som bygger 130-kilovoltsledningar.
- Svenska Kraftnät betalar Stockholmslöner, säger Lars Ejeklint.
Nätverksträffen Latitude 66 Mentorship arrangerades av LTU Business och Mobilaris och hölls i Mobilaris Innovation Center i Luleå.