Tron på framtiden ökar men inte flyttviljan

Luleå Svenskarnas tro på framtiden i norra Sverige ökar, men inte flyttviljan. Det visar en undersökning som LKAB låtit Novus genomföra.

Varannan svarande i undersökningen tror på en bättre utveckling i norr jämfört med landet i övrigt. Det är fler än tidigare men flyttviljan har inte förändrats. I snitt var tredje svensk är öppen för att själv flytta norrut. Störst är intresset bland unga.

–  Kompetensfrågan är kanske den enskilt största utmaningen för den pågående gröna omställningen i norra Sverige. Här kommer under kommande år att skapas tiotusentals nya arbeten. Vår förmåga att få folk att flytta hit till de jobben är helt avgörande för oss, för regionen och för Sveriges framtida utveckling, säger Maria Reinholdsson, HR-direktör på LKAB.

En förändring jämfört med förra årets undersökning är att kvinnor är mer positiva till att flytta norrut än tidigare.

Det som lockar till flytt är framför allt natur, prisvärt boende, goda möjligheter att få arbete och högre livskvalitet De starkaste skälen till att inte flytta är långa avstånd, att man saknar relation till regionen och att det är mörkt och kallt. Den anledning att inte flytta som ökat sedan förra året är ovilja att rycka upp barnen ur skolan.

Undersökningen visar också att kännedomen om den gröna omställningen i norr har ökat.

Undersökningen bygger på svar från 1.000 svenskar.