Shape blir SSAB:s första partner i USA för fossilfritt stål

Luleå SSAB har ingått ett avtal med Shape i USA, om att leverera krockskyddssystem och karossdetaljer i fossilfritt stål.

Shape Corp. är en global leverantör av lätta karosskonstruktioner. Nu ska företaget testa SSAB:s fossilfria stål, som tillverkats av vätgasreducerad järnsvamp i Hybrit-projektet.

– Vi är glada över att välkomna Shape som vår första partner för fossilfritt stål i USA och ser fram emot att tillsammans utforska olika sätt att mildra klimatförändringarna. Efterfrågan på fossilfritt stål ökar, vilket är ett av skälen till att SSAB tidigarelägger sin gröna omställning med ambitionen att i stort sett eliminera koldioxidutsläppen runt 2030, säger Martin Lindqvist, vd och koncernchef på SSAB.

Shape har åtagit sig att minska sina globala koldioxidutsläpp med 30 procent till 2030 och att vara helt koldioxidfria till 2035. Man vill vara koldioxidfria i produktionsfasen och man vill minska koldioxidutsläppen för slutanvändarna genom att göra produkterna lättare.

- Jag är oerhört glad över att samarbeta med SSAB för att kommersialisera deras nya fossilfria HYBRIT-teknologi för stål och att vara först med att marknadsföra krockskyddssystem och karossdetaljer för våra kunder. Vi ser detta som en vinst för våra kunder, en vinst för miljön och en vinst för Shape, säger Mark White, vd och koncernchef på Shape Corp.

Annons