SCA investerar i Munksund

Luleå SCA investerar 13 miljoner kronor i sågverket i Munksund utanför Piteå.

Investeringen syftar till  att modernisera verksamheten och bevara konkurrenskraften.

- Nu närmar vi oss ett Munksund 2.0 där vi i flera steg förbättrat sågverket med fokus på att få ut mer värde ur varje träd. Vi tror att det kommer innebära att vår verksamhet skapar nya möjligheter inom hela SCA-koncernen och ger ett bättre utbyte från sågen. Helt enkelt mer värde ur varje träd och timmerstock, säger Peter Nilsson, sågverkschef för SCA Munksund.

Under senhösten 2021 installerades en ny enstyckematare som medförde en kapacitetsökning. Under våren har en ny rundvridning och inläggning installerats i såglinjerna, alltså den maskin som positionerar stockarna på bästa sätt in i fortsatt sönderdelning. I juli är det planerat att en ny trimmarkap ska installeras och driftsättas. Det sista steget i investeringspaketet sker under hösten när en av sågens brädavskiljare byggs om för att kunna klara att hantera tunnare brädor.

- Det känns fantastiskt inspirerande att tillsammans med våra medarbetare få fortsätta utveckla vårt fina sågverk på en i branschen klassisk plats. Vi har ett fint läge här vid Piteälven, med riktigt bra infrastruktur med järnväg in på området, nära till en fin hamn och ett stenkast till våra vänner på pappersbruket som förädlar våra biprodukter. Skogen i länet levererar en förstklassig råvara som bidrar till allas vårt stora projekt – en snabb klimatsmart omställning mot bioekonomi istället för oljeekonomi, säger Peter Nilsson.