Regiondirektören slutar och ska förhandla med LKAB

Luleå Norrbottens regiondirektör Anna-Stina Nordmark Nilsson har bett att få lämna sitt uppdrag. Hon ska istället ha uppdraget som huvudansvarig för regionens förhandlingar med LKAB och vara ansvarig för processen med byggandet av Kiruna nya sjukhus.

Regiondirektören har senaste tiden varit utsatt för hård kritik från chefer och personal inom regionen. Norrbottens läkarförening har sagt upp avtalet med regionen. I måndags offentliggjorde 174 läkare ett öppet brev där de beskrev att personalsituationen vid Sunderby sjukhus är så dålig att det går ut över patienterna.

Under tisdagen kom beskedet att Anna-Stina Nordmark bett att få lämna sitt uppdrag.

Regionledningen försvarar regiondirektören och hennes insatser för att få ordning på regionens ekonomi.

– När vi tillträdde i majoritet anställde vi henne för ett uppdrag som är tufft men också viktigt för hela vår region. Vi behövde göra en ordentlig genomlysning av hela verksamheten och efter genomlysningen skulle en omställning av hela organisationen genomföras. Det arbetet är nu klart och avslutat. Anna-Stina har gjort ett fantastiskt arbete, sa regionrådet Linda Frohm (M) på en pressträff under tisdagen, enligt SVT Norrbotten.

Anna-Stina Nordmark Nilsson blir kvar på tjänsten tills en tillförordnad regiondirektör är tillsatt. Därefter blir hon kvar i regionen med andra uppdrag. Hon ska ha huvudansvaret för regionens förhandlingar med LKAB och ansvara för processen inför byggandet av Kiruna nya sjukhus.