Boliden ska minska utsläppen med hjälp av satellitdata

Boliden Boliden börjar samarbeta med SSC, Swedish Space Corporation, för att spåra och reducera utsläpp från smältverk.

Med hjälp av dataanalystjänster från SSC:s dotterbolag Global Trust ska Boliden använda jordobservationsbilder från satelliter för att lokalisera och minska damning vid blysmältverket Bergsöe i Landskrona, en av Europas största anläggningar för återvinning av blybatterier.

– Det här är ett helt nytt tillvägagångssätt för oss i vår strävan efter att minska utsläppen från våra verksamheter och på så sätt göra Bolidens anläggningar mer hållbara. Vi har stora förhoppningar om att den nya tekniken kommer hjälpa oss i detta hänseende. Satellitbilder ljuger inte och vi kommer därför få trovärdig information – svart på vitt – varifrån damningen kring vår verksamhet kommer, säger Sara Olsson, hållbarhetschef på Boliden Smelters.

– Detta är förstås ett otroligt viktigt kontrakt för Global Trust som belyser det växande behovet från stora industriaktörer att använda satellitdata som stöd för aktivt beslutsfattande. Att kunna spåra och följa upp värdekedjor och produktionsled med oberoende data från rymden är ett nytt verktyg med ändlös potential, inte minst då tusentals nya satelliter kommer att placeras i omloppsbana runt jorden under de närmaste åren, säger Richard Hilton, grundare och vd för Global Trust.

SSC är statligt ägt och hette tidigare Svenska Rymdaktiebolaget. SSC äger rymdbasen Esrange utanför Kiruna, där data från satelliter tas emot.