Sverige näst sämst i världen på miljötillstånd
Den svenska gruvnäringen står inför ett vägskäl. Antingen tar Sverige ledningen i klimatomställningen eller så lämnar gruvföretag och investeringar successivt Sverige. Maria Sunér, vd för Svemin, branschorganisationen för gruvor, mineral- och metallproducenter i Sverige, pekar ut landets miljötillståndsprocesser som den stora knäckfrågan.
– Vi ligger näst sist av alla länder. Och när det gäller hur pålitlig politiken är ligger vi också väldigt dåligt till. Ur ett internationellt perspektiv upplevs Sverige vara ett väldigt osäkert land för gruvrelaterade investeringar. I och med att tillståndsprocesserna tar så lång tid och att utgången i gruvärenden är väldigt osäker så upplevs Sverige som nästintill rättsosäkert, säger Maria Sunér till Tidningen Näringslivet.
Hon framhåller gruvnäringens ekonomiska betydelse för Sverige och klimatet. Räknar man in den samverkan som gruvnäringen har med stora teknikleverantörer som Epiroc, Sandvik och ABB, så är avtrycket stort. Epiroc och Sandvik har mer än 60 procent av världsmarknaden för gruvutrustning under jord och har mycket av utvecklingen i Sverige.
– Det utvidgade gruvklustret står sammantaget för åtta procent av Sveriges export och tre procent av BNP. Det är ganska höga siffror, säger Maria Sunér.
Tidningen Näringslivet ägs och drivs av arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv.