Snabbspår för att hjälpa länets krögare

Övertorneå Ett tiotal krögare i Norrbotten har gått samman och inlett ett samarbete med Arbetsförmedlingen och Utbildning Nord i Övertorneå.

Tillsammans har de skapat ett snabbspår, en kortare utbildning inom servering och kök/kockassistent för att minska personalbristen i restaurangbranschen.

- Förra sommaren var hygglig för oss inom restaurangnäringen och vi är optimistiska att kommande sommar kommer bli bättre och att pandemin även i övrigt kommer att avta. Många lämnade restaurangyrket under pandemin och vi är i skriande behov av fler händer och snabba fötter för att kunna stå rustande inför sommaren som kommer. Vi som gått ihop i det här samarbetet behöver anställa 40 personer innan sommaren, säger Joel Larsson, Hemmagastronomi i Luleå.

Utbildningen är på 12 veckor, varav hälften är förlagda ute hos arbetsgivarna.

- Den som genomför snabbspåret kommer att bli drillad inom just det spår som valts och som kombineras med den arbetsplatsförlagda delen ute hos arbetsgivaren. Hemmagastronomi kommer bland annat hålla masterclass för deltagarna som söker sig till snabbspåret, säger företagsrådgivaren Lena Remahl på Arbetsförmedlingen.

Utbildningen startar i februari med en digital urvalsträff. Den vänder sig till arbetssökande som är inskrivna på Arbetsförmedlingen. Urvalet sker i samarbete med restaurangbranschen i Norrbotten.

Företagen som deltar är Haparanda Stadshotell, Bistron, Brännastrand, Cape East, Hemmagastronomi, Kukkolaforsen Turist & Konferens AB, Restaurang Färgaregatan, Craft ´n Draft och Panelelen Steakhouse.

- Besöksnäringen i Swedish Lapland har en stark internationell attraktionskraft, och numera även inhemsk då vi i och med pandemin upptäckt hemestern, och som kommer att fortsätta locka besökare när pandemin lagt sig, säger Leif Pääjärvi, utbildningsstrateg på Utbildning Nord.