Fyra vinnare av turistpris

Luleå Camp Ripan, Arctic Bath, Britt-louise Nyman och Graeme Richardson vinner årets Award of Swedish Lapland.

Det är sjunde gången priset delas ut i fyra kategorier. I är vinnarna:

Kategorin innovation: Arctic Bath, för att det arktiska utebadet "satt destinationen Swedish Lapland på internationella och nationella spa-kartan" och skapat en upplevelse baserad på den arktiska naturen.

Kategorin brobyggare: Graeme Richardson, en multientreprenör i Luleå som är delaktig i Arctic Inbound, företagsnätverket Arctic Getaways, konsultverksamheten Travel Co och lodgen Arctic Retreat. "Han utvecklar nya affärsmodeller, verksamheter och samarbeten med kommersiella affärspartners lokalt, regionalt, nationellt och internationellt."

Kategorin möjliggörare: Britt-Louise Nyman, en av initiativtagarna och drivande i utvecklandet av den 22 mil långa Solanderleden vid kusten i Luleå och Piteå. Hon har i arbetet med leden besökt byar och byföreningar, markägare och företag och tillsammans med dem vandrat och stakat ut leden. Hon har skrivit över 150 markägaravtal och medverkat i flera utvecklingsprojekt kring leden.

Kategorin Spirit of Swedish Lapland: Camp Ripan i Kiruna för att har varit initiativtagare till olika företagsnätverk, samarbeten och för att ha representerat hela regionen internationellt. "Hållbarhet, design, lokal förankring, kultur och natur går som en röd tråd genom verksamheten", står det bland annat i motiveringen.

Award of Swedish Lapland är en utmärkelse avsedd för företag eller personer som gjort storartade insatser för att inspirera andra, göra saker möjliga, stärka destinationens attraktionskraft genom innovationer eller genom att bygga broar mot världen.

Bakom priset står Swedish Lapland Visitors Board och det är organisationens styrelse som är jury. Prisceremonin ska ske senare på grund av pandemin. Förra året delades inte något pris ut på grund av pandemin.

Destinationen Swedish Lapland omfattar samtliga kommuner i Norrbottens län, Skellefteå kommun och Sorsele kommun.