Projekt lägger grunden för framtidens turism i Överkalix

Överkalix Under två år har Överkalix kommun drivit ett projekt för att utveckla turismen i kommunen, med fokus på naturbaserad turism.

En kartläggning och inventering av olika besöksmål och aktiviteter har gjorts. Ett 70-tal platser har besökts för att få en bild av vilken potential besöksmålen har, vad man ska satsa på och vilka insatser som krävs för att göra besöksmålen mer tillgängliga och synliggjorda.

- Framgångsrik och besöksvänlig naturturism behöver byggas från grunden med tillgänglig infrastruktur i naturen såsom bra skyltning, farbara leder, informations- och entrétavlor, rastplatser och så vidare. Nu har vi ett bra underlag för att veta vad som behöver göras, vilket kommer att underlätta vid framtida projektansökningar, säger Linnea Nilsson-Waara, projektledaren för utveckling av naturturism på Överkalix kommun.

I projektet har två styrdokument för turismutveckling arbetats fram. I arbetet har besöksnäringen, föreningar och andra som kommer i kontakt med turism fått vara med och tycka till.

- Vi har såklart mycket som går att besöka redan idag, men är dåliga på att marknadsföra det. På visitoverkalix.se har vi försökt att samla många av de besöksmål och aktiviteter som finns i kommunen. Vi har även lagt in data i den digitala plattformen Naturkartan som visar allt från badplatser, vattenfall, paddlingsrutter till när skidspåren och skoterlederna senast är preparerade, säger Linnea Nilsson-Waara.

Meningen med satsningen är att den ska gynna både ortsbor och besökare som vill upptäcka Överkalix och naturen här.