Henrik Vuorinen slutar på Luleå Hamn

Luleå Henrik Vuorinen avgick under fredagen från uppdraget som vd för Luleå Hamn.

Henrik Vuorinen meddelade att han ville avgå som vd och en enig styrelse har beviljat hans uppsägning. Han arbetade sin sista dag i fredags. Henrik Vuorinen har varit vd för Luleå hamn sedan 2015.

– Han har under sju år gjort ett fantastiskt jobb och utvecklat hamnen till en hållbar länk till världen. Han har tillsammans med våra medarbetare etappvis gjort klart för projekt Malmporten som kommer omvandla och utveckla hela hamnen. Under de senaste åren har han framgångsrikt deltagit i arbetet med att locka nya etableringar till regionen, skriver Birgitta Ahlqvist, styrelseordförande i kommunala Luleå Hamn, i ett pressmeddelande. 

Bakom uppsägningen ligger oenighet mellan vd och styrelsen. Enligt vad kommundirektören Anna Lindh Wikblad uppger till Norr Media handlar det om olika avvägningar kring LKAB:s projekt Reemap. Det finns fler parter med intresse för mark i Luleå hamn. Henrik Vuorinen kommenterar oenigheten kortfattat till Norr Media:

- Ett vd-jobb bygger på att man vill dra åt samma håll som ägaren och tycker man att man vill dra åt olika håll så får man kliva av.

I ett pressmeddelande säger Henrik Vuorinen:

– Jag vill tacka alla fantastiska medarbetare, kollegor, kunder och samarbetspartners som jag fått förmånen att jobba med under mina sju år på Luleå Hamn. Jag vill även rikta ett tack till ägaren, Luleå kommun, som gett hamnen möjligheten att utvecklas och då särskilt med investeringen av vår hybrid-bogserbåt Vilja och med satsningen på viktiga projekt Malmporten som snart kan sätta skopan i vattnet. 

Under tiden som en ny vd rekryteras ska Göran Carlsson vara tillförordnad vd.